Bacalaureat 2014:       

Absolventi de liceu: Aprox. 200 000
Candidati: 161 000Adica vreo 44 000, cam unul din patru absolventi, nici macar nu s-au ostenit sa se inscrie.

Evaluarea nationala (a absolventilor de clasa a 8-a) 2014

Absolventi inscrisi: aprox 160 000

din care 113 250 cu media peste 5 iar
                46.700, adica din nou unul din patru, sub 5.

Cu alte cuvinte in 4 ani, din 1995 pana in 1999 locuitorii Romaniei s-au scarbit atat de tare incat au facut cu 40 000 mai putini copii. Apoi acesti copii au crescut intr-o atmosfera atat de incurajatoare incat aproximativ un sfert dintre ei au ajuns la concluzia ca invatatura este o adevarata pierdere de vreme.

Si atunci cum ramane cu ‘ai carte ai parte’?

Ei bine sensul acestei zicale este putin mai complex.
“A avea carte; ai carte, ai parte = a avea acte, în regulă, pentru susţinerea unei pretenţii de proprietate.”
Zicala provine de fapt de pe vremea cand Stefan cel Mare a intarit prin emiterea de ‘hrisoave domnesti’ dreptul de proprietate al mosnenilor care l-au ajutat in lupta asupra pamanturilor pe care acestia le stapaneau din mosi stramosi. Cei care au pastrat inscrisurile au putut sa isi apere posesiunile in fata boierilor hrapareti, cei care le-au crezut niste hartii lipsite de valoare au putut fi izgoniti, cu relativa usurinta, de pe pamanturile lor.

Cu alte cuvinte valoarea ‘diplomelor’ rezida, de fapt, in modul cum sunt ele privite de cei care le poseda. Iar atunci cand oamenii nu mai au ‘incredere’ in ‘inscrisurile’ emise de institutii societatea respectiva se afla intr-un punct de extrema dificultate. Acelasi lucru se intampla si atunci cand oamenilor nu li se mai pare util sa se pregateasca pentru ‘ziua de maine’.

Un alt simptom al acestei stari de dificultate este locul ocupat de fenomenul coruptiei in viata omului ‘de rand’.
Aceasta ‘coruptie’ este atat de prezenta in viata noastra incat a devenit pretext de lupta politica, partidele se arata unele pe altele cu degetul: ‘coruptii tai sunt mai multi/putrezi decat coruptii mei’.
Iar atunci cand astfel de confruntari au loc simultan cu niste evenimente extrem de importante pentru viata noilor generatii, bacalaureatul si inscrierea la liceu, si chiar reusesc sa le eclipseze pe scena publica asta inseamna ca lucrurile au iesit cu totul si cu totul din fagasul normal.

Poate ar fi cazul sa ne uitam fiecare dintre noi in oglinda si sa intelegem o data ca asa nu se mai poate. E adevarat ca niciodata nu e prea tarziu dar de ce sa ajungem pana acolo?

Advertisements