Luni seara se discuta de zor la ‘Jocuri de Putere’ despre noul consiliu de administratie al BNR.

Cum ii sade bine unei emisiuni de televiziune erau prezenti oameni cu diverse pareri asa ca atmosfera era destul de dinamica.

Se degaja totusi si un oarecare consens, nu neaparat in legatura cu subiectul in sine ci cu privire la faptul ca ‘in toamna PSD va pierde majoritatea si de aceea isi pun acum, cat mai au posibilitatea,  oameni in posturi cheie’.
N-am urmarit emisiunea de la inceput asa ca nu stiu pe ce se bazeaza aceasta asertiune dar stiu ca un calcul electoral simplu, pe care l-am si facut imediat dupa europarlamentare, arata ca dreapta ar putea castiga alegerile prezidentiale.

“Ideea e ca PSD-ul (si aliatii sai) va avea mult de munca sa scoata mai multi oameni la vot decat a scos acum. Cam asta e, asta au putut, asta au scos. (2093234 voturi) De unde si invitatia facuta PNL-ului de a reveni in USL. Si sa nu uitam ca erodarea partidului aflat la guvernare’ va produce in continuare efecte. Asta inseamna ca PSD-ul nu-si va putea permite inventarea vre-unui nou impozit sau altceva de genul asta, cel putin pana dupa prezidentiale.

Pe dreapta situatia e si mai incurcata. Aici se poate conta cu adevarat doar pe cele 10% ale PDL-ului. Problema care se pune e ‘vor putea anticomunistii furiosi sa treaca peste alianta pe care a facut-o PNL-ul cu PSD-ul pentru a-l debarca pe Basescu?’ Altfel o dreapta ‘scarbita’ nu va avea nici o sansa in fata nucleului dur al PSD-ului care va iesi disciplinat la vot.
Miscarea inspirata a lui Antonescu de a se muta la PPE va lua probabil apa ‘germana’ de la moara lui Basescu ceea ce ar trebui sa atenueze semnificativ lupta fratricida din aceasta zona a esichierului politic.” (“Da’ noi cu cine am votat?”)

‘Ar putea castiga alegerile prezidentiale’, intr-adevar, dar cu o conditie!

Sa gaseasca un candidat credibil!

Ori pana acum si-au tot dat cu stangu’- in – dreptu’…

Da, stiu, asta e caracteristica liberalismului, libertatea de idei si exprimarea lor cu aplomb – iar ambele partide ‘mari’ ce se revendica a fi de dreapta au acest termen cheie in numele lor cu toate ca acum s-au mutat cu arme si bagaje la ‘populari’ – numai ca desi ‘exagerare humanum est’ ‘perseverare’ tot ‘diabolicum’ a ramas.
Pe vremea cand era candidat Antonescu cel mai mare dusman al sau era tot un om de dreapta. Basescu, bineinteles. Si dusmania asta nu a  inceput o data cu constituirea USL-ului – si atunci ar fi fost explicabila. La fel de inacceptabila – ma refer aici la modul in care aceasta dusmanie s-a manifestat prin acte politice, dar macar explicabila. Sa ne aducem bine aminte ca USL a fost infiintat tocmai pentru ca Basescu sa fie debarcat de la putere – deci dusmania acerba intre PNL si PDL a precedat si motivat crearea USL-ului si nu invers. Si sa ne mai reamintim ca USL a inceput sa scartie din momentul in care referendumul pentru demiterea lui Basescu a fost ratat, adica atunci cand guvernul Ponta a cedat presiunilor facute de Merkel.
Ce s-ar fi intamplat daca o tineau inainte si daca rezultatul referendumului ar fi fost validat in Parlament? Antonescu ar fi fost deja presedinte de vreo doi ani? Da, e o speculatie…sa revenim…
Acum, dupa retragerea lui Antonescu, e o adevarata forfota. Din fiecare parte sunt impinsi in fata candidati mai vechi si mai noi, care mai de care cu mai putine sanse reale de a fi votati.

Ce-ar fi insa daca ne-ar veni mintea la cap si am gasi o personalitate, o adevarata personalitate, pe care sa o propulsam ‘in fata’?
Si poate chiar ar fi mai bine sa nu fi fost direct implicata in mediul politic? Oricum o data aleasa persoana respectiva va trebui sa renunte la orice afiliere politica asa ca n-ar fi mai bine sa nu datoreze, de la inceput – politic, bineinteles, nimic nimanui?

Nu are ‘aparat politic’? O candidatura la presedentie e altceva decat una la europarlamentare, ce a facut Mircea Diaconu nu se poate repeta in cazul asta?

Pai parca vorbeam despre ‘mintea cea de pe urma’… asta implica ca le va veni mintea la cap tuturor celor cu simpatii de dreapta, inclusiv membrilor de partid.
Ne-am putea da seama ca acest lucru e pe cale sa se intample tocmai daca discutand intre noi vom identifica o astfel de personalitate, o vom propune publicului larg si o vom sustine eficient.
Adica vom merge sa ‘lipim afise’ din convingere si nu pentru a fi rasplatiti dupa alegeri. Vom accepta sa facem parte din comisii electorale de circumscriptie din simt civic si nu pentru orice alte motive. Iar aparatele de partid; cele de dreapta, bineinteles, pot participa si ele foarte bine la acest efort colectiv.

Pana la urma este vorba despre viata noastra, nu a altora.

PS. Sa fie asta motivul pentru care Isarescu a fost numit din nou Guvernator al Bancii Nationale?
Ar fi un candidat extrem de credibil…
Da, probabil ca i-ar placea sa fie la carma Bancii Nationale atunci cand Romania va intra cu panzele sus in Uniunea Bancara Europeana si in spatiul Euro dar ar putea prezida acest proces si de la Cotroceni, de pe ‘duneta’. Nu trebuie sa faca acest lucru neaparat de la ‘timona’.

Duneta: puntea de comanda a vaselor cu panze.
A guverna un vas: A menține sau a schimba direcția de deplasare a unei nave cu ajutorul cârmei.

 

 

Advertisements