Nici voi nu stiati de saramura de pui? E delicioasa. Si un truc pentru cei carora le place aroma de ardei iute dar nu le prieste iuteala lor (capsiceina): folositi ardei mici, intregi si doar putin crestati pe lung. Aroma va iesi prin crestatura dar iuteala nu. Ii puteti pune la prajit, in uleiul incins, sau chiar la fiert. II tineti un pic si ii scoateti. Pe masura ce veti capata experienta veti reusi sa ‘reglati’ dupa gustul vostru cantitatea de aroma si de iuteala.

Sa revenim. Reteta asta e una dintre nenumaratele exemple despre capacitatea romanului de a face din rahat bici. Are pofta de saramura dar n-are peste? Nu-i nimic. Ia tabla pe care face de obicei saramura de crap, pune niste sare pe ea si face o saramura de pui. Cum nu spalase prea bine tabla ‘de data trecuta’ mancarea are si ceva aroma de peste, numai bine!

Partea proasta e ca exact genul asta de fuserleala ne-a adus in situatia in care suntem. Nu-i nimic, toata discutia asta depre saramura mi-a sugerat si solutia: “Pestele de la cap se-mpute si se curata de la coada!

Si unde mai pui ca dinspre cap ni s-a transmis deja semnalul, inca din 2011: “Să ieşim din ipocrizie. Dacă există corupţie, singur statul nu poate fi corupt, are un partener. Statul nu poate fi singur neperformant. Are un partener şi acesta este economia privată”, a susţinut preşedintele Băsescu. El a subliniat că asumarea responsabilităţii trebuie făcută de ambele părţi.” Cu alte cuvinte ‘privatii’ ar trebui sa inteleaga o data pentru totdeauna ca ‘mita’ poate rezolva o problema de moment numai ca pe termen lung coruptia duce la deteriorarea grava a intregului climat economic si social. Cu alte cuvinte cei care dau mita isi taie, la propriu, creanga de sub picioare. Pe de alta parte tot din spusele lui Basescu rezulta la fel de clar ca si ‘statul’ trebuie sa faca curatenie in ograda sa. Si asta n-ar trebui sa fie prea complicat. Statul este format din oameni asa ca si acestia sunt potential capabili sa inteleaga ca a accepta mita sau a inchide ochii inseamna de fapt a otravi economia si a deteriora sansele noastre, ale tuturor, de a trai mai bine. Si nu doar pe ale noastre ci si pe cele ale copiilor nostri.

Noi, alegatori disciplinati, ne-am conformat. USL a primit 70% din voturi atat pentru promisiunile sale ca vor actiona complet diferit de ceea ce s-a intamplat pana acum in politica romaneasca cat si pentru faptul ca in frunte s-au aflat niste oameni relativ noi, fara tinichele de coada.

Rezultatul?
Cifrele din 2011 spun ca Romania avea cele mai mari pierderi de venit, raportat la PIB, din cauza necolectarii eficiente a TVA-ului: 7.86% adica 10.3 miliarde de euro. Doar din TVA!
Sa remarcam ca atunci cand se construieste bugetul nu se iau in calcul cifrele teoretice – cit ar trebui sa se colecteze daca toata lumea ar plati corect toate darile – ci aceasta suma se corecteaza cu coeficientul realizarilor din anii trecuti.
S-a imbunatatit ceva, acum cu schimbarea asta generala de atitudine materializata prin scorul electoral de 70% pe care l-a realizat USL-ul?
NU! Tocmai s-a incheiat o rectificare bugetara conform careia veniturile previzionate au fost scazute cu 3.4 miliarde de lei. Si, sincer sa fiu, nici nu ma intereseaza daca acest lucru se datoreaza evaziunii, lipsei de diligenta a ANAF-ului sau daca responsabilitatea este impartita intre stat si privati. Cert este ca nici una dintre parti nu si-a facut treaba ca lumea, nu si-a respectat promisiunea, facuta in cabina de vot si asumata prin acceptarea demnitatilor, ca se va schimba ceva.

Ce aflam in schimb?
Ca o procuroare si un senator sunt banuiti de coruptie.  Pierderile potentiale la buget? 50 milioane de euro. Asta doar in ultimele doua zile. Mai demult a fost Hidroelectrica, asfaltangii… Pai n-are Basescu dreptate cand spune ca nu se poate coruptie ‘de unul singur’?

Partea proasta este ca situatia a inceput sa se imputa. La propriu:

“SC Avicola Călăraşi SA a livrat cantităţi de came de pui alterată şi către magazinele din lanţul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil în cadrul Selgros Cash&Carry SRL Braşov, respectiv pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar, în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare (o situaţie similară a fost identificată şi într-un magazin Selgros din Cluj – Napoca.”

ANSVSA zice ca n-a gasit Salmonella dar confirma ca Selgros intr-adevar ar fi refuzat niste cantitati de carne. Intr-un fel chestia asta e o dezvoltare fireasca, dupa ce a devenit o obisnuinta ca marfa sa fie ascunsa de fisc de ce sa nu o ascundem si de ‘Sanepid’?

Pana cand?

Si mai e o chestie! USL a promis sa mentina ‘cota unica’. Eu inteleg prin asta o fiscalitatea cat mai mica. Nu absurd de mica, de exemplu mi se pare de bun simt ca parcarile si piscinele sa fie impozitate, ba chiar sunt de acord si cu CAS-ul pe chirii.
Totusi sa te gandesti la marirea cotei unice in loc sa rezolvi problema colectarii in conditiile in care un senator de-al tau e banuit de frauda fiscala mi se pare cam mult: “Ponta si Dragnea ii trimit pe liberali sa caute bani daca nu vor majorarea cotei unice!”

Judecand la rece si vazand atmosfera asta de mistouri reciproce de ce ar accepta contribuabilul cinstit sa plateasca impozite mai mari? Ca sa fie acoperite golurile lasate de cei care nu platesc?
Mai departe, de ce ar plati vre-un contribuabil (cinstit sau necinstit) impozite? Ca sa aiba coruptii de unde fura, dupa mecanismul descris de Basescu?

N-ar fi totusi cazul sa ne vina mintea la cap si sa revenim, cu totii, cu picioarele pe pamant? Inainte de a ajunge in situatia Greciei?
Sa fie oare un semn bun ca din ce in ce mai multe scandaluri ajung la suprafata? Sa se fi saturat oare lumea de gunoaiele adunate pe sub presuri? N-ar fi rau!

Advertisements