Presedintele Basescu a promulgat legea privind gestionarea cainilor fara stapan.

Pentru ca nu-mi era somn m-am apucat sa-o citesc.

Pe de o parte m-am bucurat pentru ca lucrurile incep sa intre pe un fagas cat de cat normal si pe alta parte am inceput sa ma intreb ‘oare cand vom incepe si noi sa facem lucrurile simplu si eficient?’

Sa ma explic.
Legea asta poarta titlul: “Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân”. Ma rog, probabil ca “a guvernului…” dar hai sa trecem peste asta. Problema mea e daca nu cumva ar fi fost mai simplu sa se abroge hotararea de guvern impreuna cu orice alta legislatie  mai exista in aceasta materie si adoptata o lege noua. Asa, cu o ordonanta modificata care nici macar nu este reluata in corpul legii de cate ori ai nevoie sa consulti legislatia trebuie sa le citesti pe amandoua si sa vezi ce a ramas din ordonanta veche si ce se modifica prin noua lege.
Adica ‘de ce sa fie simplu cand poate sa fie complicat’?

Si mai am cateva nedumeriri.

La articolul 6 din lege aflam ca “Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 5. – (1) Animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia animalelor, în baza fişei de observaţie, vor putea fi eutanasiate de îndată. …”

Animalele bolnave incurabil vor “PUTEA” fi eutanasiate de indata?!? Doar “vor putea?” Adica vor putea fi si lasate sa se chinuie in continuare? Sunt bolnave incurabil sau nu?!?

Mai departe.

Prin articolele 7, 8 si 9 din lege se precizeaza ce inseamna eutanasie, in ce conditii vor fi eutanasiati cainii ce nu sunt adoptati si apoi ce conditii trebuiesc indeplinite inainte de adoptarea unui caine.
Apoi, la articolul 14 din lege aflam ca dupa articolul 13 din ordonanta se introduc 6 noi articole, 13-1 la 13-6, dintre care pe mine ma intereseaza 13-2: “Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparţinând rasei comune, metişii acestora, excepţie făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţei de urgenţă”. Cu alte cuvinte odata prins orice caine ‘comun’ (inclusiv cei bolnavi incurabili oare?, cei care doar POT fi eutanasiati?) vor fi sterilizati – obligatoriu de data asta – indiferent daca vor fi adoptati vreodata sau nu?!?
Are vreo logica chestia asta? Sa nu cumva sa se inmulteasca in adaposturi, in varianta in care autoritatea locala gaseste fonduri pentru pastrarea lor in viata pe termen lung? Trecand peste considerentele de ordin bugetar – eu unul as folosi banii aia pentru repararea scolilor, de exemplu – mie mi se pare ca a tine caini inghesuiti in 2 metri patrati pentru fiecare animal inseamna sa ii chinui nu sa ii adapostesti dar ca daca vrei sa nu se inmulteasca e simplu: ii separi pe sexe, nu este nevoie sa arunci o gramada de bani pe sterilizarea lor.
Dar mai e o problema. La articolul 13-3 aflam cum e cu identificarea (microciparea) cainilor cu stapan sau care sunt dati spre adoptie. Nu e foarte clar ce se intampla, din punctul asta de vedere cu cainii care raman in adaposturi – si, repet, care trebuie neaparat sterilizati. In schimb la articulul 13-4 aflam ca “Acţiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân şi a celor ce urmează să fie daţi spre adopţie se efectuează numai după identificarea acestora.” Despre cei care sunt pastrati in adaposturi nu se spune nimic. Sper doar ca exista alte reglementari care obliga la vaccinarea lor antirabica pentru ca altfel s-ar putea ca acestia sa ramana sterilizati dar nevaccinati…

Cam complicata exemplificarea mea dar sper ca e clar de ce sunt convins ca ar fi fost mult mai simplu ca ‘legiuitorul’ sa faca o lege noua in loc sa modifice o ordonanta de guvern…

Sa ne bucuram totusi pentru pasii facuti in directia cea buna, asa cum e legea permite acelor edili care vor sa-si faca datoria sa se apuce de treaba. Bineinteles, dupa ce vor aparea normele de aplicare a legii….

Advertisements