1945-1948: Declaratia Drepturilor Omului, instaurarea comunismului in Europa de Est si in China, inceputul decolonizarii.
~1968: Revoltele studentesti, Primavara de la Praga, Revolutia culturala din China, decolonizarea din Africa se apropie de sfarsit – dintre coloniile importante doar cele portugheze si Rhodesia nu si-au cistigat inca independenta.
1990: caderea comunismului in Europa, Piata Tien-An-Men in China.
2011: Primaverile Arabe.

Romania:

1945-1948: Instaurarea comunismului, inceputul rezistentei armate in munti.
1964-1968: Eliberarea ultimilor 10 000 de detinuti politici, declaratiile de independenta fata de Moscova, relaxarea produsa de schimbarea de garda de la virful PCR, entuziasmul popular si mandria cu care romanii au receptat condamnarea  de catre Ceausescu a interventiei rusesti din Cehoslovacia.
1989: Caderea extrem de sangeroasa a lui Ceausescu. (1990 Piata Universitatii)
2012: Demisia lui Boc in urma unor lupte de strada destul de violente (2013 din nou demonstratii, pasnice – ca si in 1990, in Piata Universitatii, de data asta avand ca pretext Rosia Montana dar, si de data asta, in realitate fiind rezultul nemultumirii a cel putin unei parti a electoratului cu privire la insuficientele schimbari aparute dupa schimbarea de regim.

O intrebare sare in ochi!
Oamenii astia nu pricep o data???
Care dintre ei?
In principiu primii ar trebui sa priceapa cei din elita, intelectualii – elita ganditorilor – si politicienii – elita administratorilor treburilor publice – nu?

Cu vreo citeva zile in urma am auzit la BBC pe cineva spunand: “Trebuie sa ne invatam lectia dar in nici un caz nu trebuie sa ramanem prizonierii ei!”. A doua zi un altul, vorbind despre criza financiara la CNN: “Oamenii au invatat ceva din criza asta, numai ca, din pacate, atunci cind vine vorba sa faca ceva se intorc la siguranta lucrului cunoscut si incearca sa aplice din nou o masura care a functionat in trecut”.

Asa o fi?

Pai sa vedem:
– Drepturile Omului fusesera inventate cu vreo 150 de ani in urma in timpul Revolutiei Franceze, comunismul fusese inventat de Marx cu 100 de ani in urma si deja aplicat de Lenin iar decolonizarea a fost inventata, in epoca moderna, de Americani.
– Revoltele studentesti au semanat uluitor de mult cu ce s-a intimplat pe vremea Comunei din Paris, Primavara de la Praga cu modul in care India si-a declarat independenta in 1945, Revolutia culturala chineza a fost o parodie tragica a traiului dintr-o manastire budhista – toti muncesc – indiferent de rang, disciplina stricta, respect pentru reguli si conducatori, iar tarile africane au continuat dupa decolonizare sa foloseasca aceleasi politici pe care le aplicasera inainte fiecare dintre puterile coloniale, fiecare cu specificitatile invatate de la europeni.
– Dupa caderea comunismului fiecare dintre tarile ex-comuniste a revenit la ce invatase inainte – polonezii, cehii si ungurii s-au apucat de treaba, noi si bulgarii de bizantinisme, etc. – iar chinezii au inabusit revolta in sange, cum s-a intimplat, de exemplu, si cu revolta Boxerilor din 1900.
– Se vede cu ochiul liber ca Egiptul s-a reintors sub regim militar, ca autoritarismul islamic din Tunisia nu este diferit, din punct de vedere practic, de cel al lui Ben Ali iar in Libia domneste in continuare bunul plac – mai demult cel al lui Ghadaffi, acum al sefuletilor care s-au instalat la putere.

In Romania tot asa:
– I-a bagat Siguranta lui Eugen Cristescu pe comunisti la puscarie? Hop si Pintilie cu Departamentul Securitatii Statului. Se declarasera comunistii ‘avantgarda clasei muncitoare’? Pai atunci inseamna ca toate mijloacele de productie vor fi ‘nationalizate’ si conduse de acum inainte de… comunisti, in nici un caz de proletari. Li se povestise oamenilor despre eroismul partizanilor rusi si despre faptele de vitejie ale haiducilor si ale motilor lui Avram Iancu? Au incercat oamenii aceleasi metode si impotriva comunistilor…
– Oricat ar parea de ciudat destinderea care a avut loc Romania intre 1964 si 1968 a avut si ea un precedent, NEP-ul lui Lenin. Va invit cu caldura sa cititi linkul, veti gasi acolo atit pe ‘mandatarii’ lui Ceausescu cat si explicatiile macro economice a ce si de ce s-a intimplat in economia romaneasca intre 1960 si 1990.
– Sper ca nu este nevoie sa cititi aici ca dupa ’89 marea majoritate a celor care au ajuns la putere in Romania au provenit din esalonul II, nu? Si ca ‘Piata Universitatii’ a fost o rabufnire de nemultumire a celor care isi dadeau seama, constient sau nu, ca schimbarea nu fusese suficienta!

Va las pe voi sa trageti concluziile cu privire la ce ar trebui sa faca Ponta si Antonescu, mai ales avand in vedere ca protestele contra ‘Rosia Montana’ si procentul de 60% a celor ‘nemultumiti cu directia in care se indreapta tara’ sugereaza clar ca am mai parcurs deja drumul asta spre Canossa – adica spre o alta confruntare cu nemultumirea populara. Poate de data asta de o intensitate si mai redusa numai ca in cazuri din astea nu se stie niciodata. Si de ce sa riscam?

Advertisements