Cred fluorul asta a capatat o atentie mai mare decit merita.
Intr-un fel e firesc. In toata nesiguranta care pluteste in jurul nostru ca o ceata e normal ca multi dintre noi sa refuze ‘drumurile batatorite’ tocmai pentru ca urmandu-le din obisnuinta am ajuns aici. La fel de fireasc e si refuzul autoritatii (tratam mai degraba cu neincredere orice vine de la ‘autoritati in materie’, ‘experti’ – eventual americani) pentru ca ne intrebam de ce am ajuns in halul asta, unde au fost expertii/autoritatile. Chiar daca nu ne gandim la ele tot timpul intrebarile de genul asta lucreaza in subconstientul nostru si ne modifica perceptia pe care o avem asupra lumii.
Din pacate exact pe treburile astea se bazeaza expertii in ‘teoria conspiratiei’. In ultima vreme s-au inmultit din doua motive. In primul rand prinde – din motivele descrise mai sus – si in al doilea e foarte profitabil. Pana la aparitia internetului ca sa faci bani din teoria conspiratiei trebuia sa publici. Altfel nu ajungeai la ‘auditoriu’. In situatia asta cartea/articolul trebuiau sa fie atat de bine scrise si de interesante incit sa treaca de editura. Si chiar dupa ce se gasea cineva sa sa te publice vanzarea in sine mai depindea si de public – omul se gandeste de doua ori inainte sa scoata niste bani din buzunar.
Acum, de cind cu www, cum are cineva cite o idee hop un blog sau un site. Daca atrage citeva mii de clickuri (care nu sunt foarte greu de obtinut, mai ales daca stii care e treaba) apare si publicitatea. Si uite asa poti sa traiesti foarte bine din manipularea unor temeri si stari psihosociale.
Cu Fluorul asta treaba e relativ simpla.
El intra in mod natural in compozitia oaselor.
Aici e un articol destul de echilibrat despre ce se intimpla in urma consumului indelungat de apa fluoridata, cu bune si rele. http://www.webmd.com/oral-health/news/20001010/is-fluoride-good-for-teeth-bones
Daca va intereseaza mecanismele dupa care apar cresterea densitatii osoase in anumite zone si descresterea ei in alte zone aveti aici amanunte: http://www.globenet.org/preceup/pages/ang/chapitre/capitali/cas/indme_e.htm
Mai e problema fluorurii de sodiu folosita ca otrava. Din al doilea articol aflam ce se intimpla atunci cind fluorul este ingerat – daca e suficient de mult se gaureste intestinul. Fluorura de sodiu poate fi si injectata iar in cazul asta o doza suficienta va opri inima din cauza unor mecanisme de natura nervoasa.
Concluzia mea e simpla. In continuare ma voi spala cu pasta cu fluor si il voi lasa pe fi-miu sa faca la fel dar in acelasi timp ma felicit ca impreuna cu nevasta-mea am hotarit sa nu ii dam Zymaflor dupa cum insista un medic stomatolog pe vremea cind fiul nostru avea 1 an. Logica noastra a fost ca ce-i prea mult strica iar 20 de ani, cit ar fi trebuit sa ia, ar fi fost prea mult.
In ceea ce priveste teoria conspiratiei… Am cautat sodium fluoride pe Google. 95% din linkuri injura de zor guvernul american ca isi otraveste populatia. Prea one-sided dupa parerea mea, mai ales ca se citeaza unul pe celalalt. Pe Snopes.com e o discutie mai echilibrata.
Si mai e o chestie. O ceasca de ceai (‘rusesc’, cum se spunea pe vremuri ca sa fie deosebit de cel ‘de plante’) contine intre un sfert si o jumatate din doza zilnica recomandata de Fluor (nici fara nu se poate). Dupa teoria celor care sustin ca fluoridarea apei e genocid ar trebui ca jumatate din chinezi si trei sferturi din tibetani (care beau mai mult de 3-4 cani de ceai pe zi) ar trebui sa fi fost ‘decimati’ pana acum.
Eu unul ma duc sa imi beau ceaiul de fiecare dimineata.

Advertisements