“Nu numai limba cunoaste o dinamica, ci si norma. Dinamica normei este determinata de interventia specialistilor care stabilesc, pe baza de argumente, ceea ce apartine limbii literare si ceea ce nu este acceptabil. Mioara Avram (2003, Aspecte ale dinamicii limbii romane actuale, Bucuresti) arata ca “in studierea dinamicii normei este esentiala distinctia dintre norma oficializata si diverse propuneri normative ‘de autor’ exprimate in diferite perioade”. … In raport cu limba, norma este, evident, mai putin dinamica, pentru ca ea trebuie sa reflecte un echilibru intre subiectiv si obiectiv.

Suntem martori cu totii la tensiunile dintre nou si vechi, dintre propriul mod de exprimare si cel colectiv sau cel oficial. Dar, dincolo de tendintele manifestate in limba, de preferintele vorbitorilor, norma, care are caracter stabil si unitar, trebuie respectata. Cum spunea profesorul Iorgu Iordan (1977/1956 Cultivarea Limbii, Craiova) “corectitudine insemneaza respectarea legilor structurilor gramaticale, ale sistemului lexical si ale celui fonetic: intocmai ca legile dupa care se desfasoara fenomenele naturii si ale vietii sociale, legile limbii sunt legi obiective, exista independent de vointa oamenilor si, in consecinta, acestia trebuie sa li se conformeze, cu riscul, in caz contrar, de a fi sanctionati, nu pe cale ‘legala’ e adevarat, ci pe cale ‘sociala'”.

Isabela Nedelcu, 2013, 101 greseli gramaticale, Humanitas, Bucuresti.

Cu alte cuvinte specialistii sunt cei care stabilesc (creaza spatiul normativ) ce este acceptabil si ce nu in materie de limba literara.

Coroborind cele de mai sus cu spusele Iorgului Iordan (scuze, nu m-am putut stapani), conform caruia “legile limbii sunt legi obiective, exista independent de vointa oamenilor”, rezulta indubitabil ca respectivii specialisti nu sunt oameni. Corect?

Si atunci ce or fi oare? Dumnezei?
In sfarsit m-am lamurit. Asta este motivul pentru care membrii academiei franceze, un al doilea grup de oameni (?!?) care au pretentia de a guverna o limba, sunt considerati a fi ‘nemuritori’….

Advertisements