Azi dimineata am primit in mail un link.
Era povestea aia cu o grupa de studenti care accepta ca toti sa primeasca la examen aceiasi nota, calculata ca medie a notelor fiecaruia dintre ei. Pe scurt, toata lumea a cazut deoarece cei lenesi nu au invatat de loc bazandu-se ca cei harnici vor lua medii mari iar cei harnici nu au invatat pentru ca nu au vrut sa-i care in spate pe ceilalti.

 

http://mariuscruceru.ro/2010/07/24/lectia-de-socialism/

 

au inceput sa ma manance degetele si iata ce a iesit: 

 

“Practica ne-a invatat ca socialismul o da in bara in mod constant.
Poate ca ar fi bine sa intelegem si de ce.
Prezenta povestire da vina pe ‘egalitarism’. Daca ar fi asa atunci stramosii nostrii, cei care traiau in comunitati strinse (inainte de aparitia banului) si imparteau tot ce aveau n-ar fi supravietuit. S-ar fi batut intre ei pe mancare si ar fi murit pana la urma de foame.
In schimb au gasit o metoda sa inmulteasca putinele resursele pe care le aveau la dispozitie cu toate ca imparteau roadele muncii lor.
Usor, usor, au cladit orase, au invatat sa scrie, au descoperit tot felul de tehnologii SI au inventat BANII. Abia din momentul asta au inceput cu adevarat sa se bata intre ei. Tocmai pentru ca nu si-au dat seama ca banii sunt doar un intrument si au ajuns sa considere banul (POSESIA LUI) ca fiind telul suprem al vietii,
E adevarat ca si pe vremea aia erau oameni intelepti care au atras atentia ca ‘banul este ochiul dracului’ si ca trebuie folosit cu mare grija dar degeaba
Sa revenim la socialism.
Cel mai mare pacat din Biblie este aroganta. Credinta ca esti atotstiutor. De asta nu functioneaza socialismul. Pentru ca este promovat de gasti de indivizi care sustin ca stiu ei mai bine decit ceilalti oameni cum trebuie sa functioneze societatea, cum trebuie sa functioneze lucrurile.
Si nu doar ca au aceasta credinta de nestramutat. Pana la urma fiecare dintre noi avem, macar la un moment dat, impresia ca am descoperit ceva nemaipomenit, ceva inca necunoscut, si incercam sa-i convingem pe cei din jur cit de interesanta este descoperirea noastra.
Problema reala apare din faptul ca ‘socialistii’ au o ‘credinta’ atat de puternica incit nu se dau in laturi la nimic in drumul lor catre ‘societatea perfecta’: masluiesc alegeri, invrajbesc oamenii unii impotriva celorlalti (Securitatea e un bun exemplu) si pana la urma duc totul de rapa.
Si de fapt cam asa a procedat si profesorul din povestea asta. Stia de la bun inceput ce urmeaza sa se intample. Si cu toate astea a organizat ‘experimentul’: doar pentru a demonstra ca el are dreptate.
In felul asta a reusit sa strice vacanta unei intregi grupe.
Sau nu?!?
Eu unul nu cred ca TOTI aia erau atit de tampiti incit sa cada in plasa. Probabil ca erau niste lenesi care au gindit ‘lasa-i pe prosti sa invete si o sa trecem si noi pe langa ei’. La fel de probabil e ca au fost si unii care au gandit ca ‘da-i in masa, ce sa invat eu pentru ei, mai bine merg si eu in toamna decit sa treaca si niste lenesi pe linga mine’!
Totusi mie nu-mi vine sa cred ca n-au fost si unii care sa se gandeasca: mai bine invat eu cit de bine pot – de fapt de asta am venit aici, sa invat, NU? – iar la examen ma voi stradui cit pot mai bine ca sa nu trebuiasca sa mai vin o data si la toamna. Iar fraierii aia care nu invata si vor trece pe langa mine, treaba lor. Ei n-or sa aiba cunostintele dupa care, de fapt, au venit aici, la facultate!’ “

Advertisements