Eu unul nu prea ma duc cu masina la spalatorie, poate de doua, trei ori pe an.
O tin in garaj, deci nu se prafuieste prea tare, nu fumez in ea, nu fac mizerie iar pentru mine masina nu face parte din ‘mijloacele de expresie’.
Din cauza asta schimbarile prin care trec spalatoriile auto imi sar in ochi: pana prin 2008-2009 nu vedeai vre-un ‘alb’ cu mana pe burete iar acum, cam din 2012, nu mai vezi nici un picior de tigan.
Ceva similar s-a petrecut si in materie de ‘reciclabile’. In ziua cind vine ‘gunoiu’ si lumea isi scoate tomberoanele pe strada vin oameni care recupereaza cartoanele, pet-urile si dozele de bere. Pana nu de mult de ‘biznisul’ asta se ocupau tiganii, ‘homeleshii’ si betivii. In ultimele 6-8 luni situatia s-a schimbat dramatic. Printre cei care ‘colecteaza’ au inceput sa isi faca aparitia tineri, ‘albi’, de 18-20 de ani, ba chiar si barbati ‘in putere’, de 30-40… Si nu, nu cauta prin gunoaie ca sa isi cumpere bautura. Sunt curati, tunsi, nu prea i-am vazut nici macar fumand iar unii dintre ei folosesc manusi de protectie.
S-ar putea ca preturile care se platesc acum pentru ‘reciclabile’ sa fi devenit suficient de atractive dar cred ca este vorba aici si despre o mare doza de disperare.
Deocamdata disperarea i-a convins sa faca apel la aceasta ‘resursa’ neconventionala. Problema e ce se va intimpla daca numarul lor, a barbatilor valizi care nu si gasesc locuri reale de munca, va creste in continuare.

Advertisements