http://www.economica.net/isarescu–iti-cade-o-banca-mare–se-prabuseste-o-economie–deponentii-mari-sa-plateasca_57666.html

In principiu are dreptate. Orice depozit mai mare decit cele garantate este o investitie si nu ‘bani albi pentru zile negre’. Cu atit mai mult daca este facut la o banca care ofera dobanzi semnificativ mai mari decit restul pietei (Oricum asta e semn clar ca banca respectiva are nevoie disperatata de fonduri dar asta e deja alta poveste). Iar daca este investitie trebuie tratata ca atare si riscurile asumate de investitor. Ce, daca ma apuc sa cumpar actiuni la bursa imi garanteaza statul ceva? Si care e diferenta intre a alege companii de pe bursa sau banci de pe strada mare? Nu tot investitorul poarta responsibilitatea finala a actelor sale?
Pe de alta parte de ce oare au fost lasate bancile sa devina atit de mari incit sa existe unele atat de mari incit caderea uneia dintre ele sa puna in pericol o intreaga economie? Ba chiar atit de mari incit sa poata santaja o inreaga tara? (Codul de procedura civila nu poate intra o data in vigoare pentru ca bancilor le este frica ca vor trebui sa dea inapoi nu stiu ce comisioane incluse abuziv in contractele de creditare)

Advertisements